Met de Green Deal wil de Europese Commissie de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal maken. Europa moet tegen dan een nuluitstoot aan broeikasgassen bereiken. Dat moet gebeuren door in te zetten op onder meer milieuvriendelijkere technologie en energie-efficiëntere gebouwen. Duurzaam ondernemen maakt al jaar en dag deel uit van de bedrijfsfilosofie van Caparol en ook de komende jaren blijft het bedrijf sterk inzetten op milieuvriendelijke verfproducten en isolatiesystemen. 

Op 14 oktober bracht de Europese Commissie de ‘Renovation Wave Strategy’ uit in het kader van de European Green Deal. De strategie focust op de bouwsector en wil tegen 2030 het jaarlijkse energierenovatiepercentage van residentiële en niet-residentiële gebouwen minstens verdubbelen en ingrijpende energetische renovaties bevorderen. Dat moet resulteren in 35 miljoen gerenoveerde gebouwen tegen 2030 en een EU-wijde klimaatneutraliteit in 2050.

Gezonde en comfortabelere gebouwen

Om de ‘Renovation Wave’-strategie te bewerkstelligen, ziet de Europese Commissie verschillende streefdoelen zoals onder meer energie-efficiëntie, integratie van hernieuwbare energiebronnen, circulariteit en hoge gezondheids- en milieunormen. Drie gebieden zijn prioritair: het aanpakken van energiearmoede en slecht presterende gebouwen, renovatie van openbare gebouwen zoals administratieve, onderwijs- en zorginstellingen en het koolstofarm maken van verwarming en koeling. Deze actiepunten moeten het renovatietempo verhogen en grote energiebesparingen en gezondere en comfortabelere gebouwen voor de burgers opleveren. Een ambitie die door de coronacrisis alleen maar aan belang heeft gewonnen.

Milieuvriendelijke verf en gevelisolatiesystemen

Al sinds de uitvinding van de moderne dispersieverftechnologie profileert Caparol zich als pionier van milieuvriendelijke, met water verdunbare producten. Het bedrijf blijft in het kader van de European Green Deal verder investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van duurzame en grondstofbesparende producten. Zowel de verven als de thermische gevelisolatiesystemen van Caparol kunnen richting 2050 oplossingen bieden om gebouwen milieuvriendelijk te renoveren of te isoleren volgens de heersende voorschriften inzake energie-efficiëntie.