De thermische prestatie van nieuwe gebouwen is erg belangrijk. We moeten immers energie sparen en geen energie verspillen. Goed isoleren is de boodschap.
Nieuwe normen en voorschriften zoals EPB-eisen (Energieprestatie en binnenklimaat), het S-peil (schilpeil), het E-peil (globale energieprestatie van een gebouw en het K-peil (globale warmte-isolatie van een gebouw) leggen allerlei criteria vast. Eén daarvan is luchtdichtheid. Een belangrijk hulpmiddel daarvoor zijn raamslabben. Dit zijn slabben of folies die de aansluiting tussen het schrijnwerk en de gevel of wand luchtdicht maken.

Ideaal, zou je denken. Dat klopt ook, maar wees toch voorzichtig wanneer je naast die ramen en deuren nog isolatiemateriaal, zoals isolatieplaten van ETICS, plaatst. Op sommige folies (vaak is dat EPDM) kan je namelijk niet kleven, of de folie is te breed (en dus blijft er weinig houvast over voor het isolatiemateriaal), of de folie kleeft zelf niet goed of er zitten holle ruimtes achter.

Specifieke richtlijnen over de plaatsing van raamfolie zijn er in België nog niet. Daarom halen we de voornaamste aandachtspunten uit de Duitse richtlijn, de “RAL-Montage” even aan:

  • Raamslabben moeten volledig gekleefd worden (met een contactvlak van minstens 75%)
  • Raamfolie moet maximaal 60 mm op de ruwbouw gekleefd worden
  • De folie mag niet breder zijn dan de helft van de dagkant in geval het schrijnwerk achter slag geplaatst wordt
  • De raamslab moet een type zijn die overpleisterbaar is, indien dit niet het geval is, moet het kleefmiddel voor de bevestiging van de isolatie op de slab aangepast worden. Capatact Sockelflex is een bitumineuze lijm die hier soelaas biedt.

Denk er dus aan om raamslabben correct te gebruiken!

 

Categorieën: