Tegenwoordig is er een groot gamma aan verfrollen en verfborstels beschikbaar. Maar niet elke rolvacht of borstel dient voor hetzelfde. Sommige producenten werken met kleurcodes om je wegwijs te maken in hun assortiment. Andere zetten zich dan weer volledig in op de ergonomische kwaliteiten van hun product. Maar wij doen even uit doeken waar je echt op moet letten wanneer je een muur wilt schilderen of behandelen.

VERFROLLEN

Let op de kwaliteit

De kwaliteit van een verfrol wordt bepaald door het soort rolvacht en de stevigheid van de rol. Zo sluit een rol met een stevige kernhuls mogelijke vervorming uit. Ben je op zoek naar een groot formaat? Let er dan op dat de rol extra gestut is. Bij de kleine rolletjes doet het binnenste gedeelte van de rollager vaak dienst als as van de rol. Hierdoor worden trillingen geminimaliseerd en dat levert ultra strakke resultaten op. Om baanvorming te voorkomen, kies je het best voor een rolvacht die schuin geschoren is. Zelf bij de kleine viltrolletjes is deze techniek belangrijk. Daarnaast adviseren we je om nieuwe verfrollen even uit te wassen met koud water voor je ze gebruikt. Zo verwijder je eventuele stofresten en wordt de verf beter geabsorbeerd.

 

Een vilten rolvacht uit polyester met een poolhoogte van 5 mm

Met een vilten rolvacht uit polyester zit je goed om alle laksoorten, op water- en solventbasis, te gebruiken. De korte poolhoogte zorgt voor superstrakke resultaten die je muren er als gespoten laten uitzien. Het voordeel van zulke rolvachten is dat zowel het verdelen van de lak als het narollen met hetzelfde rolletje kan gebeuren. Ondanks zijn korte pool, hebben deze rolvachten meestal een goede opnamecapaciteit en een goede afgifte bij het gebruik van lak. Daarnaast zijn viltrolletjes ook eenvoudig om te reinigen.

 

Een microvezelvacht met een poolhoogte van 8 mm

Een microvezelvacht met een poolhoogte van 8 mm levert fantastische resultaten bij muurverven, beitsen, lasuren, vernissen, voorstrijkmiddelen, tweecomponenten-waterbasis producten en het oliën van parket. Wanneer de open lusjes dicht op elkaar geweven zijn, houden ze de verf zeer goed vast en zorgen ze voor een goede afgifte en verdeling. Door de haarfijne werking van de microvezels kunnen zelfs dunvloeibare producten gebruikt worden zonder te spatten.

 

Een één-dradige polyestervacht met een poolhoogte van 13 mm

Door zijn dichte maar zachte textuur kan een één-dradige polysestervacht worden ingezet voor alle muurverven, antifouling producten en zelfs tweecomponenten-solventbasis producten. Zo een rolvacht is gemakkelijk te reinigen bij het gebruik van muurverf.

 

Een rolvacht uit hoogpolige micro- en polyestervezels met een poolhoogte van 18 mm

Dankzij zijn dichte textuur en hoge pool, biedt deze rol niets dan voordelen bij het gebruik van muurverf. Met zijn ongeëvenaarde capaciteit, verdeling en afgifte, zijn zulke rollen de absolute top onder de muurverfrollen.

 

Een polyester rolvacht met een open structuur en een poolhoogte van 18 mm

De poolhoogte van 18 mm en de open structuur zorgen ervoor dat deze rolvacht in alle hoekjes en gaatjes van een ruwere ondergrond kan indringen. Zulke rolvachten zijn zeer geschikt voor grof gestructureerd glasvlies, crepi en tuinhout.

 

Een polyester rolvacht met een open structuur en een poolhoogte van 22 mm

De lange poolhoogte en de open structuur zijn ideaal om grove of ruwe oppervlaktes, zoals façades, beton en ruw hout degelijk te schilderen of behandelen. Maar ook het logen van parketvloeren is geen probleem dankzij de lange vezels.

 

VERFBORSTELS

Verfborstels worden gebruikt voor het verfwerk dat iets meer nauwkeurigheid vraagt. Platte kwasten dienen voor grotere oppervlaktes terwijl ronde kwasten dan weer worden gebruikt om fijne, smalle stroken te zetten. Voor je verfproject loont het om voor een hoog kwalitatieve borstel te kiezen. Deze borstels hebben meer haar en verliezen in principe geen haar. In de top range van verfborstels maken we het onderscheid tussen drie categorieën:

 

Verfborstels voor waterbasis systemen

Van waterbasis lak tot latex, kies voor een verfborstel met synthetische haren voor alle watergedragen materialen. Deze borstels herken je aan hun lichte kleur.

 

Verfborstels voor klassieke olie-basis producten en solventlakken

Voor solventgedragen lakken ben je het meest geholpen met een borstel uit varkenshaar of een borstel die varkenshaar met modernere materialen combineert. Varkenshaar is zeer fijn waardoor je moet opletten voor strepen. Borstels met varkenshaar herken je aan hun zwarte kleur.

 

Verfborstels voor low VOC synthetische lakken

Kies een borstel met korte en weerbarstige vezels zodat de lak in de juiste dikte kan ‘gezet’ worden.

Categorieën: