Schilderen bij een te hoge buitentemperatuur doe je eigenlijk beter niet. Een temperatuur tussen de 5 en 25°C en een luchtvochtigheid onder 85% is optimaal voor de verf en fysieke arbeid die je moet leveren. Ligt de temperatuur boven de 25°C? Dan is het aangeraden om heel vroeg te starten. Maar let er wel op dat de dauw volledig verdwenen is voor je begint. Las een pauze in tussen 12u00 en 14u00 en begin pas terug met schilderen nadat de felste zon verdwenen is.

De droogtijd van onze verf is steeds berekend bij 20°C en 65% luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 20°C kan de verf maximaal gebruikmaken van de open tijd. De open tijd is de tijd waarin de verf nog vloeiend is, voor je dus merkbaar ziet dat de verf droogt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de droogtijd. Bij extreem warm weer wordt de droogtijd zelfs zodanig kort dat het nog onmogelijk is om de verf zonder strepen te verwerken.

Bij donkere kleuren vormt de warmte een nog groter probleem. Donkere kleuren kunnen zo heet worden dat de verf begint te ‘koken’ en schift. Daarnaast gaan hoge temperaturen vaak hand in hand met een hoge luchtvochtigheid. Problematisch want bij een luchtvochtigheid van meer dan 85% zijn de meeste ondergronden te vochtig om te schilderen.

Tip: schilder altijd achter de zon aan

Wanneer een pas geschilderde ondergrond opwarmt door de zon, zet de lucht in de ondergrond uit waardoor er blaasjes ontstaan. Schilder daarom steeds achter de zon aan om dit te voorkomen.

Categorieën: