Laagbouw, strakke lijnen, moderne materialen, een combinatie van hout en baksteen, design ramen, een bijzonder strakke voortuin, onderhoudsvriendelijk. Dat had de eigenaar voor ogen toen ze aan architectenbureau Klaarchitectuur uit Sint-Truiden vroeg om voor hun een woning te ontwerpen in Godsheide, dichtbij Hasselt.

Maar het geheel moest wel authentiek overkomen. Geen bunker uit hypermoderne materialen die flink zou afsteken en opvallen in deze groene omgeving. Daarom werden de gevels gekaleid. Zo werden de bakstenen muren optimaal beschermd tegen weersinvloeden en vervuiling, maar bleef de typische baksteenstructuur behouden en zichtbaar. Dat zorgde meteen voor de echte look van een gemetselde woning, maar met een moderne tint.

Kaleien is niet zomaar verven. Eerst werden de gevels behandeld met AmphiSilan Tiefgrund van Caparol. Dat is een voorstrijkmiddel dat de ondergrond verstevigt en egaliseert voor een optimale hechting van de kaleimortel (ArmaReno 700) die in een dunne laag werd aangebracht. Je blijft er de bakstenen en de voegen, nodig voor de authentieke uitstraling, doorheen zien. Om de gevels blijvend vuil- en waterafstotend te maken, werd het geheel overschilderd met Thermosan, een op nanotechnologie gebaseerde muurverf voor buiten, die bijzonder duurzaam en beschermend is. De kleurenkeuze is quasi onbeperkt. Vuil, mos of schimmel krijgen in dit clean concept geen kans.

Kaleien is een eeuwenoude techniek die met moderne materialen een nieuw leven kreeg en verduurzaamd werd. Opvallend hoe perfect ambachtelijk en uitgesproken modern samengaan in dit hedendaags woonproject.

 

Aannemer: Marc Indestege Gevelbepleistering, Zonhoven

Verdeler van Caparol: De Verfgroothandel, Hasselt

Categorieën: