Je hebt kit die probleemloos voor meerdere doeleinden kan ingezet worden en je hebt kit die voor hele specifieke toepassing bedoeld is. Maar lang niet alle kitten zijn geschikt om te overschilderd te worden. Allereerst moet je er mee rekening houden dat de aard van de verf chemisch compatibel is met die van de kit. Is dat niet het geval? Dan kan het plaatsen van een primer op de kit mogelijks de oplossing bieden.

Kitten bestaan hoofdzakelijk uit een bindmiddel (zoals siliconenhars, acryl of een combinatie van harsen) en pigment voor de kleur en vulmiddelen (zoals krijt, talk of kaolien). Daarnaast kunnen er ook andere stoffen worden toegevoegd zoals versnellingsmiddelen, plastificeerders en schimmeldodende middelen.

Afhankelijk van de samenstelling van de kit, kan deze gebruikt worden als opvulling voor scheuren, naden en barsten. Maar ook voor de plaatsing van glasvoegen, de uitvoering van aansluitingsvoegen (tussen muur en plafond of schrijnwerk) of het verlijmen van elementen (plinten, friezen, verkorte dakpannen, …) is kit een essentieel onderdeel van een gebouw. Zo heb je bijvoorbeeld ook kit voor uitzettingsvoegen die mee inkrimpt of uitzet met de bewegingsveranderingen van het gebouw. Over het algemeen hebben siliconenkitten, bitumineuze kitten of rubber kitten niet voldoende aanhechting voor een verflaag. Deze kan je dus best niet schilderen. Naast de chemische compatibiliteit, spelen ook de droogtijd en de vervorming van de kit een rol in het succes van je schilderwerken. Andersom is het ook niet altijd evident om kit aan te brengen op een geverfde ondergrond zoals dat bij renovatiewerken wel eens nodig is.

De compatibiliteit van de verf en de kit

Om chemisch compatibel te zijn moeten de bindmiddelen van de kit van dezelfde aard zijn als die van de verf. Daarnaast mag de afwerkingslaag de kit niet vervormen. Eigenschappen zoals elasticiteit en duurzaamheid mogen niet veranderd worden. In bepaalde gevallen kunnen de bestanddelen van de kit naar de verf migreren waardoor er verkleuringen en plekken ontstaan die moeilijk drogen. Sommige kitten kunnen het drogen van de verf ook afremmen. Dit is vooral bij solventgedragen verf een probleem. Bij watergedragen verven, emulsies of dispersies heb je meestal zeer weinig risico op verwering van de kit. Toch is het slim om eerst de technische fiches en goedkeuringen van de kit te raadplegen voor je tot schilderen overgaat.

Drogingsprobleem

Sommige kitten drogen in slechts enkele minuten. Maar wanneer de kitlaag een aanzienlijke dikte heeft is het aangewezen om te wachten met schilderen tot de kit volledig gedroogd is. Anders kan de kit scheurtjes en afschilfering van de verf veroorzaken.

Vervorming

De kit vormt een verbinding tussen materialen die kunnen uitzetten of inkrimpen door temperatuurverschillen of vocht. Deze bewegingen onderwerpen de kit aan vervorming. Doorgaans zijn de vervormingen bij buitenwerk veel groter dan die bij binnenwerk. Bij buitenwerk speelt de kleur van de verf een rol. Heldere kleuren brengen minder spanning met zich mee dan donkere kleuren waardoor ze minder vervormen. Voor het vullen van scheuren in beschutte zones zijn plastische kitten een goede optie. Voor uitzetvoegen en glasvoegen zijn elastische kitten aanbevolen. We raden aan om steeds een soepele verf te gebruiken. Maar indien de kit grote vervormingen ondergaat zal geen enkele verf elastisch genoeg zijn om de kit duurzaam te bedekken. Dit is vooral het geval bij dubbele beglazingen, uitzettingsvoegen en aansluitvoegen die langer zijn dan 3 m. Bij deze toepassingen is het dan ook beter om een gekleurde kit te gebruiken. De meeste kitten zijn verkrijgbaar in wit, grijs, bruin, zwart en transparant zodat ze minder op vallen. Ook kitten die bestemd zijn voor hout zijn vaak in verschillende kleuren te verkrijgen. Kitten met lijnolie die voor het voegen van enkele beglazing wordt gebruikt moeten dan weer altijd overschilderd worden.

Een kit aanbrengen op een geverfde ondergrond

Kitten die op een verf worden aangebracht zijn meestal transparant. Maar voor je een kit correct kan aanbrengen moet de verf droog zijn. Wanneer de verf nog niet volledig droog of verhard is, zou die beschadigd of zelfs opgelost kunnen worden door de kit. Daarnaast moet de verf zich ook voldoende aan de onderlaag gehecht hebben om het kitten tot een goed einde te brengen. Zorg dat de verflaag schoon en stofvrij is voor je begint. Verwijder eventuele vlekken en vuil of ontvet de verflaag. Let er wel op dat de gebruikte schoonmaakproducten de verflaag niet aantasten. Indien nodig kan het oppervlak geschuurd worden met een licht schuurmiddel. Maar dit bevordert de hechting van de kit niet per se. Hou er in dit geval ook rekening mee dat de verf en de kit onderling compatibel zijn. Bepaalde kitten en verven zijn gevoelig voor de migratie van bestanddelen waardoor er hechtingsverlies kan optreden.

Categorieën: