God zij dank dat er tape bestaat. Stel je voor dat je bij het verven nog, zoals vroeger wel, met uiterste precisie en veel inspanning zou moeten proberen om, bijvoorbeeld langs glasramen of plafonds, een mooie rechte aflijning te maken. Haast onmogelijk. En in elk geval bijzonder moeizaam en tijdrovend. En bovendien zelden met een werkelijk goed resultaat.

Neen, dan is het wel goed dat er tape is. Met ongelooflijk grote voordelen, dat spreekt voor zich. Maar vakmanschap is toch wel nodig. Niet elke tape is immers geschikt voor zomaar elke ondergrond. Wie verder leest, leert hier waarop hij of zij zoal moet letten. Echt moeilijk is het niet.

Regel één is duidelijk: opletten bij extreme temperaturen. Bij te koud of te warm weer hecht de tape vaak niet of laat hij integendeel te snel of net te moeilijk los. Wacht dus geschikte weersomstandigheden af. Laat je adviseren indien je twijfelt. Er bestaan ook speciale tapes voor bijzonder hoge of lage temperaturen.

Regel twee geldt eigenlijk ook voor het verven zelf. Zorg dat de ondergrond proper en vet- en stofvrij is. Loszittende deeltjes moeten verwijderd worden. Anders plakt de tape niet goed. Dat wist je vast al.

Regel drie: doe de plaktest. Neem een stuk van de tape die je wil gebruiken, plak hem vast, druk stevig aan en trek hem dan in één ruk los. Indien de ondergrond niet beschadigd wordt, heb je de juiste tape te p(l)akken.

Zo moeilijk kan het dus niet zijn. Toch zijn er nog enkele trucjes en tips die we je graag meegeven. Elke ondergrond is namelijk verschillend.

Glas

Glas afplakken levert op zich meestal geen problemen op. Maar als de zon erop staat (bijvoorbeeld als je binnen afplakt met de lijmzijde van de tape naar buiten gericht) kan de lijm aangetast worden door Uv-stralen. Gebruik daarom best tape met Uv-bestendige acrylaatlijm.

Hout

Hout is een beetje kwetsbaar. Tape met een geringe kleefkracht is daarom ideaal. Wees ook voorzichtig bij het lostrekken. Doe dat langzaam en in een stompe hoek. Tip: indien nodig (bijvoorbeeld op fineerhout) kun je eerst een tape met lage kleefkracht aanbrengen en daaroverheen eentje die steviger vastplakt. Zo vermijd je dat verf onder de tape sluipt en loop je toch geen risico’s wanneer je de tape weer wil verwijderen.

Kunststof

Best niet al te lang afplakken om gevaar op verkleuring te vermijden (dat heeft te maken met weekmakers die door de tijd soms van structuur veranderen). Verder gebruik je best een PE-masking tape die tegen weekmakers bestand is.

Metaal

Als je metaal, vooral onbehandeld metaal, afplakt kan er corrosie ontstaan. Laat de tape daarom niet te lang zitten en vooral, plak het volledige oppervlak af, dan is de kans op corrosie erg klein. Bij grotere oppervlakken gebruik je best een folie, maar let dan op dat er geen luchtbellen onder zitten, want ook dat geeft weer kans op corrosie. Na het verwijderen van de tape kan er kleurverschil ontstaan dat gelukkig meestal binnen enkele maanden verdwijnt. En denk ook aan regel één hierboven, de temperatuur. Op het zuiden gericht metaal kan op een mooie zomerdag in volle zon best wel warm worden!

Natuursteen

Hiervoor raden we tape af. Bijna altijd leidt gebruik van tape op natuursteen tot kleurverschillen (door de lijm). Gebruik liever folie. Er bestaat folie die je niet moet plakken maar kunt aanwrijven. Door de statische elektriciteit die zo ontstaat, hecht de folie zich aan de ondergrond.

Pleisterwerk

Pleisterwerk heeft vaak een iets ruwer/poreuzer oppervlak en je wil niet dat de verf in de kleine gaatjes onder de tape kruipt. Gebruik daarom tape met een hoge kleefkracht en vooral tape die zich aan de ondergrond aanpast en die gaatjes dus vult. Hoe gladder het pleisterwerk, hoe lager de kleefkracht mag zijn.

Gecoate oppervlakken

Die coating heeft wel een bedoeling en moet dus blijven zitten. Doe dus absoluut eerst de plaktest die we hierboven hebben beschreven. Vooral wanneer de coating nog vers is. Wacht ook altijd tot de coating volledig uitgehard (en dus sterker) is.

Behang, papier of textiel

Deze materialen zijn relatief kwetsbaar. Het ligt voor de hand dat je ook hier tape met een lage kleefkracht gebruikt.

Zo’n lange blog ben je van ons niet gewend. Toch vonden we het belangrijk om deze weetjes met je te delen. En als je het niet vertrouwt is er nog altijd de Caparol-vakman die je graag helpt en adviseert.

Veel succes bij het verven!

Categorieën: