Aan dit huis in Zutendaal kun je zien dat het niet nieuw gebouwd is. Maar dat maakt het juist mooi. Het heeft karakter, typisch voor de bouwstijl van huizen uit deze tijd.

Toen het moment kwam om alles eens op te frissen, was er dus geen sprake van dat dit karakter verloochend zou worden. Integendeel, het moest behouden worden en liefst ook uitgebreid worden naar de bijgebouwen. Bovendien was de voorgevel al ooit eens gedeeltelijk geverfd geweest.

Het oorspronkelijke behouden, maar toch alles opfrissen? Daarvoor is kaleien ideaal.

Honderden jaren geleden al bestreken de mensen bestaande muren met een mengsel van vloeibaar gemaakte kalk en kleurstoffen. Dat deden ze elk jaar weer. Zo ontstond een typisch effect waardoorheen de oorspronkelijke bakstenen en voegen toch nog zichtbaar bleven. Dat wilden de eigenaars van dit huis in Zutendaal ook. Nadat de bestaande verf werd verwijderd, werden de gevels eerst met AmphiSilan Primer voorbehandeld voor een betere hechting van de latere pleister- en verflaag. Met AmphiSilan Compact werden oneffenheden weggewerkt en gedeeltelijk uitgevlakt, terwijl het kaleien zelf dan met Capatect Armareno 700 gebeurde. De kleur, een tijdloos wit, werd erop gezet AmphiSilan, een verf uit ons Clean het gamma, waarbij de nanokwartsstructuur zorgt voor een bijzonder vuilafstotend effect. Op zich een eeuwenoude techniek, zij het met fors gemoderniseerde producten, met een opmerkelijk verjongend resultaat.

Schildersbedrijf Freddy Lenaerts, Zonhoven

Verdeler Caparol De Verfgroothandel, Hasselt

Categorieën: