Een voorstrijkmiddel voorziet je ondergrond van een extra laag waardoor de verf zich beter kan hechten, niet barst of verpoedert. Een must voor wie lang van mooie, kleurvaste muren en plafonds wilt genieten.

De laatste jaren zijn er steeds meer innovatieve bouwmaterialen beschikbaar. En het aantal voorstrijkmiddelen groeit bijna evenredig. Iedere ondergrond kan je perfect op schilderwerken voorbereiden. Lees hieronder waarop je moet letten bij het kiezen van een voorstrijkmiddel.

Voorstrijken is problemen voorkomen

Wil je een muur of plafond beschilderen? Dan is het cruciaal dat de ondergrond droog, stabiel en vrij is van stoffen die het hechten van de verf bemoeilijken. Is dat niet het geval? Dan is een voorstrijkmiddel of primer aangeraden om problemen te voorkomen. Zo vermijd je dat de verflaag loskomt, barst of verpoedert onder invloed van de zon en andere weersomstandigheden.

Wat doet een voorstrijkmiddel precies?

Een voorstrijkmiddel heeft verschillende functies. Het product egaliseert de ondergrond, zorgt ervoor dat ze minder zuigend wordt en het stabiliseert verzande of verpoederde ondergronden. Dat laatste zijn ondergronden waarbij er een wit, krijtachtig residu op je handen achterblijft wanneer je er over wrijft. Als je een behandelde ondergrond verft, zal de afwerking duurzamer en kleurvaster zijn. Een kwaliteitsvol voorstrijkmiddel dringt tot diep in de ondergrond door, zorgt voor een goede hechting van de verf en biedt zelfs wat isolatie.

Wel of niet voorstrijken?

Een manier om na te gaan of je moet voorstrijken is de natte-spons-techniek. Wrijf met een natte spons over de onbewerkte ondergrond. Bekijk hoe het vocht geabsorbeerd wordt en of de muur donkerder wordt. Is dat het geval? Dan is de muur zuigend en moet je een voorstrijkmiddel aanbrengen.

 

Welke voorstrijkmiddelen bestaan er?

Op basis van samenstelling

Er bestaan primers, hechtprimers en roestwerende primers op solvent- en waterbasis. Voorstrijkmiddelen op basis van synthetische solventen dringen in principe beter door in de ondergrond dan solventen die watergedragen zijn. Toch hebben watergedragen voorstrijkmiddelen de laatste jaren een grote evolutie ondergaan. Verder zijn voorstrijkmiddelen op waterbasis steeds populairder omdat ze minder geurhinder veroorzaken.

Op basis van ondergrond

Producenten delen hun voorstrijkmiddelen ook wel eens in naar het type ondergrond waarvoor ze geschikt zijn. Om de juiste primer te vinden is het belangrijk dat je de eigenschappen en samenstelling van je ondergrond kent. Is de ondergrond poreus, hard of zwaar zuigend? Bestaat hij uit staal, pleisterwerk, beton of baksteen? Kies het juiste product voor een optimaal resultaat.

 

Hoe ga je te werk?

1. Fixeren

Voor je het voorstrijkmiddel aanbrengt, moet je de ondergrond eerst fixeren. Een fixeermiddel dringt diep door tot in de ondergrond en verstevigt het geheel. Breng deze laag aan door het fixeermiddel met een borstel in de ondergrond te ‘masseren’. Werk van beneden naar boven en gebruik vooral niet te veel van het product.

2. Primer

Bovenop het fixeermiddel komt de primer. Die kan je zowel met een borstel, spuitpistool of verfrol aanbrengen. Werk van boven naar onder en breng dekkende primers niet te dik aan voor een mooie afwerking.

3. Schilderen

De volgende stap hangt af van de soort ondergrond waarop je werkt. Behandel je een deur? Gebruik dan een lak boven op je primer. Plafonds en muren raden we een matte verf aan, maar je kan ook kiezen voor een verf met een glans. Dat is vooral fijn in badkamers en keukens omdat die ruimtes een hoge vochtigheidsgraad hebben.

De droogtijd

De droogtijd is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur maar algemeen drogen voorstrijkmiddelen op solventbasis langzamer dan deze op waterbasis.

In geval een primer gebruikt wordt voor het isoleren van vocht- en nicotinevlekken is het heel belangrijk de droogtijd te respecteren die vermeld wordt in de technische fiche.

Categorieën: