De Vlaamse overheid streeft ernaar om mogelijke hindernissen op het traject naar het milieuvriendelijker maken van gebouwen zo veel mogelijk op te ruimen.

Goed nieuws voor wie thermische gevelisolatie wil laten plaatsen. Door de definitie van ‘verbouwen’ aan te vullen, wordt het aanbrengen van gevelisolatie aan de buitenzijde van een woning tot een maximum van 26 cm beschouwd als aanpassingswerken binnen het bestaande bouwvolume. Daarnaast wordt bepaald dat gevelisolatie tot een maximum van 26 cm niet als afwijkend van de stedenbouwkundige of verkavelingsvoorschriften wordt beschouwd.

Deze maatregel geeft gevolg aan de behoefte naar dikkere, dus meer performante isolatiepakketten. Hierdoor kunnen o.a. zonevreemde woningen toch aan de buitenzijde geïsoleerd worden. Indien het bouwvolume echter meer dan 14 cm openbare ruimte zou innemen, blijft alles bij het oude. Het zgn. “rooilijndecreet” bepaalt immers dat er een overschrijding van de rooilijn in geval van verbouwing tot max. 14 cm wordt toegestaan voor het plaatsen van een gevelisolatiesysteem.

Bron : www.ruimtevlaanderen.be “14.Gevelisolatie VCRO art 4.1.1. 12°; art. 4.4.1

Categorieën: