De uitstraling van een woning valt of staat met het regelmatig onderhoud van het plafond en de muren. Naast kleurvastheid en duurzaamheid is reinigbaarheid dus een doorslaggevende eigenschap bij het aankopen van verf.

De reinigbaarheid van een verf wordt zowel door de tint als de glansgraad van de verf bepaald. Matte verven zijn daarbij per definitie de moeilijkste om te reinigen want door wrijving met een doek of spons kan er opglanzing ontstaan. Hoe donkerder en hoe matter de verf, hoe moeilijker het onderhoud. Satijn en hoogglans afwerkingen ondervinden meestal minder problemen.

Hoe ga je te werk

Om opglanzing te vermijden, reinig je het best met nat. Voor bijna elk soort interieurverf zijn er producten op de markt die vuil efficiënt verwijderen maar meestal volstaat water. Een droge doek is zowel bij matte als bij zijdeglanzende en hoogglanzende verf nefast voor de verffilm. De glans ontstaat omdat de temperatuur tijdens het wrijven stijgt waardoor het oppervlak als het ware gepolijst wordt. Bij reiniging met water is de temperatuurstijging beperkt waardoor het ongewenste glanseffect verminderd wordt of zelfs niet voorkomt.

Enkele tips:

  • Een matte of halfmatte verf wordt het best gereinigd door te deppen met een vochtige doek, zeemlap of natuurspons. Wrijving, zelfs met nat, zal de muur doen glimmen.
  • Een zijdeglanzede verf kan je wel reinigen door te wrijven maar hou de druk op de spons beperkt.
  • Lukt het niet om de vlekken met water weg te krijgen? Werk dat met een product dat de verflaag niet aantast. Sterke solvents zoals aceton of cellulose raden we ten sterkste af.

Caparol PremiumClean & PremiumColor

Met de binnenmuurverven uit het PremiumClean en PremiumColor gamma wordt het onderhoud van je muren heel stuk makkelijker. Beide producten zijn beschikbaar in een matte afwerking, voldoen aan de strengste eisen op vlak van reinigbaarheid en zijn in een groot scala aan kleuren verkrijgbaar.

Caparol PremiumClean is ontwikkeld voor omgevingen met hoge hygiënische eisen zoals ziekenhuizen of plaatsen waar er voeding verwerkt wordt. Deze matte muurverf is bestand tegen kleurloze desinfecterings- en reinigingsmiddelen die met water verdunbaar zijn.

Caparol PremiumColor is een matte muurverf die pigment afgifte en het zogenaamde schrijfeffect vermijdt. De blijvende kleurintensiteit en mooie matte uitstraling maken van deze verf een echt topproduct voor binnenmuren die veel kans hebben op vervuiling zoals openbare (onderwijs)instellingen.

Categorieën: