Zoals bij alle onderdelen van een gebouw is ook het onderhoud van ETICS erg belangrijk. Afhankelijk van de locatie, regio, hoogte en oriëntatie van het gebouw varieert de belasting van buitenaf en bijgevolg de nood aan onderhoud. Daarnaast spelen ook de afwerkingsdetails een grote rol.

Atmosferische vervuiling

Een gevel kan vergrauwen door de afzetting van fijn stof uit de omgeving, dat noemen we atmosferische vervuiling. Voor zulke gevallen kan een behandeling met een alkalisch reinigingsmiddel de oplossing bieden. Doorgaans moet je de gevel na het gebruik van zo een reinigingsmiddel afspoelen met koud of warm water. Let er wel op dat je de waterdruk altijd juist op de ondergrond afstemt. Een te hoge druk kan de crepi beschadigen. Dankzij de Nano Quartstechnologie in onze producten, wordt er bij een stevige regenbui heel wat fijn stof weggespoeld. Hierdoor blijft de gevel langer fris. Daarnaast kan je lelijke ‘tranen’ aan raamtabletten en luchtuitlaten voorkomen door aandacht te besteden aan de uitwerking van de aansluitingen.

Algen

Algen zijn levende organisme die zich afzetten op plekken waar er voldoende vocht en licht aanwezig is zoals op daken en gevels (ook verkeersborden, auto’s,….). Elk materiaal heeft hier last van. Meestal is het een combinatie van verschillende factoren die algenvorming mogelijk maakt. Gelukkig zijn de pleisters en andere producten van Caparol ontwikkeld om schimmel- en algenvorming tot een minimum te beperken. Zo zorgen de producten in ons Clean Concept gamma ervoor dat gevels sneller opdrogen bij vochtig weer. Maar ook de toegevoegde algi-en fungiciden in onze producten helpen om schimmel- en algengroei flink te bemoeilijken. Het meeste van deze organismen kunnen door een desinfecterende behandeling efficiënt worden verwijderd. Dit doe je door een groene aanslagreiniger tot verzadiging te vernevelen op de gevel. Naspoelen hoeft niet. Na enkele dagen zijn de algen weer verdwenen. Dergelijke behandeling kan je ook pro-actief uitvoeren. Zo voorkom je dat algen zich ontwikkelen en geniet je van een voortdurend schone gevel.

Verwering en veroudering

Door de UV-straling van de zon kan een pleisterlaag na verloop van tijd verweren. Verwering en veroudering hangen samen met de oriëntering van een gebouw. Zo zal een zuid of zuid-west georiënteerde gevel meer belast worden dan een andere. Afhankelijk van de tint treedt gelijktijdig ook verkleuring op door de zon. Een  verweerde, verbleekte of doffe gevel kan je simpelweg met een laagje verf opfrissen. In het Caparol gamma vind je een groot assortiment aan verven die uiterst geschikt zijn om een gevel met ETICS systeem te beschermen en er weer als nieuw te laten uitzien.

Kleine beschadigingen

Kleine beschadigingen worden best zo snel mogelijk hersteld. Laat zulke herstellingen over aan een specialist. Kies daarom voor een van onze Carbon Partners, het zijn ervaren vakmensen die getraind zijn om met de Capatect-systemen van Caparol te werken. Ook voor technisch advies kan je bij hen terecht.

Voorkomen is beter dan genezen

Na het installeren van een ETICS systeem is het aangeraden om je gevels regelmatig te controleren. Is er iets mis? Dan is het verstandig om een specialist aan te spreken.

Categorieën: