Als we buiten willen schilderen zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden. De ideale periode om te schilderen is van april tot september.

De temperatuur speelt een grote rol. Zo is het best niet te schilderen onder 5° ondergrond temperatuur, het meest ideale is boven 10°. Deze ondergrond temperatuur is meestal lager dan de omgevingstemperatuur in koudere periodes. Net zoals de ondergrond waarop geschilderd wordt warmte vasthoud in de zomer, zal deze ook koude vasthouden in de winter. Het is dus aangeraden de temperatuur te meten van de ondergrond.

Ook luchtvochtigheid heeft een grote invloed in koudere periodes. Wanneer de luchtvochtigheid boven 85% gaat zullen verfsystemen op basis van water, niet drogen omdat het water niet kan uitdampen. Je kan dit best vergelijken met natte was die je op een vochtige dag of koudere dag buiten hangt en niet droogt. Dus ook een meting van de luchtvochtigheid is aangewezen.

Ten slotte is het ook belangrijk dat de ondergrond droog is, anders zal het verfsysteem ook niet drogen en in het slechtste geval aflopen.

Categorieën: