Vlekwerende en afwasbare verf uitgelegd!

Bij Caparol doen we continu onderzoek om onze producten te optimaliseren. En dat geldt ook voor onze verf. De vlekweerbaarheid en afwasbaarheid van een verf heeft geen geheimen voor ons. En ook niet meer voor jou wanneer je de rest van deze blogpost hebt gelezen.

De vlekweerbaarheid en reinigbaarheid van een verf gaan hand in hand. Toch moet je ze beschouwen als twee aparte eigenschappen. Daarnaast zegt de schrobklasse van de verf ook heel veel over de kwaliteit van de verf en of ze makkelijk te reinigen is.

Eerst en vooral is vlekwerende verf, verf die vuil niet opneemt of absorbeert. Het vuil blijft op de oppervlakte en is gemakkelijk te verwijderen. We hebben het dan vooral over vetvlekken in keukens, vlekken die worden veroorzaakt door huidvet, strepen van schoenen of kinderen die hun tekenkunsten hebben losgelaten op de muren. De afwasbaarheid van de verf wordt bepaald door het percentage en het type bindmiddel dat aan de verf is toegevoegd. En de schrobvastheid van een verf duidt aan hoe goed een matte verf bestand is tegen het “polieren” dat wel eens per ongeluk voorkomt door de wrijfbeweging die je maakt tijdens het reinigen. Goedkope verf is minder bestand tegen deze wrijfbeweging, waardoor er veel kans is dat je na het reinigen achterblijft met een glanzende plek.

De schrobvastheid wordt ook wel eens de natte slijtvastheid genoemd. Deze eigenschap wordt volgens de DIN EN 13300 in 5 verschillende klassen gecategoriseerd. De norm stelt dat een binnenmuurverf moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen zoals schuur- en waterbestendigheid. Zo biedt een verf van schrobklasse 1 meer weerstand tegen het wegwrijven van een vlek dan een verf van schrobklasse 2. Onder klasse 1 vallen de verven van de hoogste kwaliteit. Verf van schrobklasse 1 is dan ook de verf die we aanraden voor badkamers, keukens, gangen en andere kamers waarbij de muren veel te verduren krijgen. Een goede schrobklasse hangt samen met de keuze van een hoogwaardig bindmiddel en een harde vulstof. De regel is: hoe harder de vulstof, hoe meer weerstand de verf kan bieden. Daarom kiezen we bij Caparol vaak een keramische vulstof in onze verf, omdat deze superhard zijn.

Schrobvastheid/natte slijtvastheid in cijfers:

  • Klasse 1: ≥ 5 μm tot 20 μm bij 200 slag
  • Klasse 2: ≥ 5 μm tot 20 μm bij 200 slag
  • Klasse 3: ≥ 20 μm tot 70 μm bij 200 slag
  • Klasse 4: < 70 μm bij 40 slag
  • Klasse 5: ≥ 70 μm bij 40 slag

Hoe testen we de schrobvastheid van een verf?

Zoals aan het begin van deze blog werd aangehaald, zijn we bij Caparol continu bezig met het testen en verbeteren van onze producten. En dat geldt zeker ook voor onze verf. De schrobvastheid testen we op de volgende manier.

We plaatsen een verflaag volgens de voorgeschreven aantal microns. Dit staaltje ondergaat een opgelegde en geijkte doorhardingstijd. We noteren de exacte dikte van de verflaag in micrometer voor de start van de test.

Daarna onderwerpen we het staaltje aan een schuursponsje dat gemonteerd wordt in een machine die de wrijvende beweging nabootst. Dit sponsje wordt lichtjes natgemaakt 200 maal over de verflaag gehaald. Na de test wordt het verschil in micrometer opgemeten. Aan de hand daarvan krijgt de verf een schrobklasse toegewezen volgens de norm.

Enkele mysteries opgelost:

Matte verf vs. lak:

Je vraagt je misschien af waarom matte verf moeilijker te reinigen is dan glanzende verf. Dit heeft alles met de schrobklasse te maken. Maar ook met het feit dat het vulstofgehalte bij matte verf meestal hoger ligt dan het bindmiddelgehalte. Lakken zijn doorgaans zeer afwasbaar omdat ze een veel harder bindmiddel hebben dan plafond- of muurverf.

Lichte verf vs. donkere verf:

Het verschil in afwasbaarheid tussen licht- en donkerkleurige verf zit ‘m in de hoeveel pigment er aanwezig is in de verf. Donkere kleuren hebben meer pigment en zijn daarom moeilijker te reinigen. Bovendien zijn ze door de grote hoeveelheid pigment ook gemakkelijker te ‘polieren’ waardoor er na het reinigen veel meer kans is op glanzende plekken.

Hoe reinig je de muur het beste?

Meestal is zuiver water voldoende om vlekwerende verf te reinigen. Wanneer het nodig is kan je een beetje detergent of ander neutraal reinigingsmiddel gebruiken. Zorg er wel voor dat je muur achteraf goed afspoelt met zuiver water. Gebruik nooit een hogedruk reiniger om de vlekken te verwijderen. Kies in de plaats daarvan voor een sponsje en verwijder de vlek met zachte, draaiende bewegingen. Zolang je de film van de verf niet beschadigt, blijft de verf zijn afwasbare en vlekwerende functies behouden.

Categorieën: