Duurzaam schilderen? Dat doe je met de producten van Caparol. Als fabrikant zijn we onder meer pionier van milieuvriendelijke, met water verdunbare producten. Maar ook jij kan als schilder je steentje bijdragen. Daarom geven we 5 tips voor milieuvriendelijkere schilderwerken.

1. Gooi verfresten veilig weg

Schilderwerken gaan bijna altijd gepaard met verfresten die je niet meer kan hergebruiken. Spoel de resterende verf niet weg in de gootsteen of een rioleringsputje. Het spreekt voor zich dat dit zeer schadelijk is voor het milieu. Potten met restverf horen niet thuis bij het huisvuil, maar breng je naar het containerpark. 

2. Spoel kwasten en verfrollen niet onder de kraan af

Als schilder ben je logischerwijze zuinig op je materiaal. Daarom spoel je na ieder verfwerk kwasten of rollers uit. Doe dat niet onder de kraan, want dan belanden de verfresten in de riolering. Spoel kwasten of rollen uit in een emmer en laat de resten bezinken. Of gebruik ecologische en professionele reinigingssystemen waarmee je kwasten en rollen kan uitspoelen. 

Je hoeft kwasten en rollers ook niet meteen uit te spoelen na iedere verflaag. Moet je wachten tijdens een bepaalde droogtijd? Wikkel kwasten en rollers dan in vershoudfolie. Zo drogen ze niet uit en kan je meteen aan de slag als de verflaag droog is. Bij solventverven (oplosmiddelhoudende verf) wikkel je de kwast of rol best in met aluminiumfolie, omdat deze soorten verf drogen onder invloed van licht.

3. Hergebruik zoveel mogelijk materialen

Voorkom dat je verf en kwasten of rollers moet weggooien en streef naar maximaal hergebruik. Het meest ideale scenario is overschotten te vermijden, maar dit blijft een moeilijke opdracht. Kleine overschotten verf kan je aanbieden aan de bouwheer ingeval er ooit retouches dienen te gebeuren.

Is het verstandig een restje verf te gebruiken voor een ander project? 

Probeer altijd bij dezelfde wittint te blijven voor het schilderen van plafonds, zo heb je nooit overschoten en kunnen deze altijd voor het volgend project aangewend worden.

Spoel kwasten en rollers milieuvriendelijk uit zodat je ze opnieuw kan gebruiken. Zijn ze toch toe aan vervanging? Laat ze dan uitdrogen en gooi ze weg met het huisafval. 

4. Koop de juiste hoeveelheid verf

Toegegeven: het is moeilijk om op voorhand de benodigde hoeveelheid verf in te schatten. Toch loont het als je eerst je tijd neemt voor een nauwkeurige berekening en dan pas je verf gaat inkopen. Zo voorkom je dat je achteraf veel verfresten moet weggooien. 

5. Kies de juiste verf

Milieuvriendelijke schilderwerken starten uiteraard met de keuze voor ecologische verf. Sinds de uitvinding van de moderne dispersieverftechnologie profileert Caparol zich als pionier van milieuvriendelijke, met water verdunbare producten. Zo lanceerden we al in 1985 wereldwijd de eerste minimale emissie- en oplosmiddelenvrije E.L.F. binnenmuurverf voor een gezond woonklimaat. Met onze nieuwe E.L.F. plus-binnenmuurverven hebben we nu ook conserveringsmiddelvrije producten in ons gamma. 

Tijdens de milieuvriendelijke productiefase gaan we zorgvuldig om met grondstoffen en trachten we zoveel mogelijk gebruik te maken van herwinbare grondstoffen. Begin 2020 gingen we zelfs nog een stap verder met de ontwikkeling van gerecycleerde verfemmers. Deze keuze staat garant voor een aanzienlijke besparing van aardolie en energie en reduceert onze CO2-uitstoot.

Categorieën: Verf

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *