Elke vakman zit wel eens met verf op overschot. Maar hoe kan je verf nu het beste bewaren? En hoe zit het met het reinigen van verfborstels om deze te hergebruiken? Wel, bij Caparol helpen we je graag verder met de volgende do’s en don’ts, want daar zijn vrienden voor! 

Wat zijn de ideale omstandigheden om verf te bewaren of te stockeren? 

Verf stockeer je het beste in een opslagruimte met weinig tot geen temperatuurschommelingen. De ideale temperatuur om verf te bewaren bevindt zich tussen de 16° en 20°C. Let er overigens op dat er geen direct zonlicht bij de potten kan, en zorg er tevens voor dat de bewaarplaats volledig vorstvrij is in de winter. 

Hoe lang kan je verf bewaren? 

Verf die nog niet geopend is, blijft meestal een hele tijd goed. Afhankelijk van de houdbaarheidsdatum op de verpakking en het type verf, kan je een ongeopende pot tot tussen de 12 à 24 maanden bewaren. Wanneer de verf wel al geopend is, is dat een heel ander verhaal. Vanaf dat moment spelen er namelijk een aantal factoren mee die de houdbaarheid van de verf bepalen. Zo komt er verse zuurstof bij de verf wanneer je het deksel van de pot haalt. En dat kan voor contaminatie zorgen. De zuurstoftoevoer maakt het namelijk mogelijk dat er levende organisme in de verf terechtkomen. Is de verf bovendien met water verdund? Dan moet je er rekening mee houden dat het water het rottingsproces stimuleert. Bij watergedragen verf kan er in dat geval schimmel en/of een vieze geur ontstaan. Bij verdunde solventgedragen verf is velvorming een aanwijzing dat de verf niet meer goed is. De regel is dat onverdunde verf langer goed blijft dan verdunde verf. Wanneer je verf gaat verdunnen met water, doe je dit het beste met leiding of stadswater. 

Moet je de verfborstel of -rol iedere keer uitwassen? 

Wanneer je volledig klaar bent met de verfwerken, is het inderdaad aangewezen om je verfrol of borstel uit te wassen wanneer je die wilt hergebruiken. Bij watergedragen verf kan je de verfborstel simpelweg met leidingwater uitwassen. Wanneer je met solventgedragen verf hebt gewerkt, kijk je hiervoor het best even naar de richtlijnen die vermeld staan op de technische fiche van de solventgedragen verf in kwestie. Is het werk echter nog niet volledig gedaan? Dan kan je de rol of borstel hermetisch afsluiten met plasticfolie zodat je de dag nadien onmiddellijk weer aan de slag kunt. Let er verder ook op dat wanneer je de borstel of rol uitspoelt, je het afvalwater niet gewoon in de leiding laat lopen. Dit is namelijk zeer schadelijk voor het milieu. Veel beter is het om je borstel in een emmer te reinigen zodat je het afvalwater kunt verzamelen om het achteraf naar het containerpark te brengen. 

Hoe was je een verfborstel uit? 

Trek steeds voldoende tijd uit om je verfborstel grondig uit te wassen. Wanneer je verfborstel opdroogt, maken de achtergebleven verfresten de borstel immers steenhard waardoor je hem niet meer kunt gebruiken. Om je borstel te reinigen wrijf je hem eerst zo goed mogelijk uit op een oude krant of tegen je verfblik. Pak daarna een propere doek en wrijf de borstel er verder mee af. Wanneer je de grootste hoeveelheid verf uit de borstel hebt gehaald, is het tijd om de borstel uit te wassen met water, mits het om een watergedragen verf gaat natuurlijk. Dit doe je door een emmer te vullen met water en daar je borstel in uit te spoelen. Hou je borstel in geen geval onder stromend water want dat is, zoals we hierboven al vermeldde, echt te belastend voor het milieu.

Hoe was je een verfrol uit? 

Het reinigen van een verfrol gaat een beetje moeilijker dan het reinigen van een verfborstel. Probeer eerst en vooral je verfrol zo goed mogelijk uit te rollen in je verfbakje. Hierna kan je de achtergebleven verf verwijderen met een speciale verfschraper. Is het meeste van de verf verwijderd? Pas dan kan je de verfrol uitspoelen in een emmer water. Laat de rol hierna hangend drogen zodat de hij zijn rondingen behoudt.

Categorieën: Verf