Een trendy donkere gevelkleur in combinatie met een thermisch isolatiesysteem. Is dat wel bestand tegen hoge temperaturen en thermische schommelingen? De helderheidswaarde brengt raad. 

De helderheidswaarde (HHW) beschrijft de helderheid van een gebruikte kleur. Ze bepaalt hoeveel het pleisteroppervlak en de isolatie blootgesteld worden aan opwarming en natuurlijke temperatuurschommelingen. Elementen die kunnen resulteren in schade. 

De HHW-waarde geeft aan hoeveel energie van zichtbaar licht de gevel reflecteert. De waarde van zwart bedraagt 0, die van wit 100. Een gevel met de kleur zwart moet bijvoorbeeld temperaturen van rond de 80 graden Celsius kunnen weerstaan. 

TSR-waarde

De Total Solar Reflectance-waarde (TSR in %) registreert naast het zichtbare gedeelte van de totale zonnestraling ook de infrarood- en ultraviolette straling. Hoe hoger de TSR-waarde, hoe hoger de reflectie, hoe lager de opwarming van het oppervlak. Voor een optimaal ontworpen en thermische geïsoleerde gevel moet je dus zeker met de TSR-waarde rekening houden. Deze moet hoger zijn dan 25%.

De TSR -waarde is het hoogst bij toepassing van de gevelverf Caparol Coolprotect, dankzij de technologie van warmte-reflecterende kleurpigmenten. 

Capatect System Carbon en Carbon Dark

Voor klassieke ETICS is de HHW begrensd bij 20. Capatect System Carbon en Capatect System Carbon Dark zijn de systemen die een afwerking in een donkere kleur (HHW < 20) duurzaam en zonder zorgen toelaten op voorwaarde dat HHW respectievelijk groter is dan 10 en 5 en de TSR groter dan 25%. Het systeem biedt in dat geval weerstand aan hoge temperaturen en thermische schommelingen en combineert het beste van twee werelden: ontwerpvrijheid en maximale veiligheid!

Meer info omtrent het Capatect Systeem Carbon Dark vindt u op: www.caparol.be/assortiment/thermische-gevelisolatie/systemen/capatect-system-carbon-dark

Meer info omtrent het Capatect Systeem Carbon vindt u op:
www.caparol.be/assortiment/thermische-gevelisolatie/systemen/capatect-system-carbon


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *