Vroeger leek bouwen eenvoudiger. Je koos voor een tof huis met een degelijke technische uitrusting en een aannemer zorgde voor de uitvoering. Dat was het zo ongeveer.

In principe is dat nog zo, maar de gestelde eisen zijn ongelooflijk veranderd. Het streefdoel is meer en meer “bijna-energieneutraal” te bouwen. De bouwheer van vandaag wil niet alleen goed, maar ook duurzaam bouwen en heeft vaak zijn eigen inbreng. Daarom wordt bijzonder veel aandacht besteed aan bouwconcepten, bouwstijlen, materiaalkeuze, architectuur …

Een hedendaags gebouw moet aan steeds strengere normen voldoen op vlak van energie, isolatie, ventilatie en milieuvriendelijkheid. Dat uit zich in nieuwe gevel-, isolatie- en verwarmingstechnieken die wel allemaal hun eigen bouwvereisten stellen.

Moet je dan kiezen tussen mooi en effectief? Dit bouwproject in de groene rand van Brugge bewijst van niet. Het is dan een ook een pareltje. Een combinatie van één alleenstaande en vier gekoppelde woningen in een moderne, eenduidige stijl met een uitgesproken zuivere en enigszins industriële look, maar wel met de allernieuwste technieken. Het één sluit het ander immers niet uit. 

Weloverwogen overleg met de architect leidde tot een strakke stijl en een strak concept, gesteund door met zorg gekozen materialen en een strikte uitvoering. 

De schil van de woningen is de isolatie. Die werd uitgevoerd met Capatect, een systeem van isolatie-, wapenings- en afwerkingslagen dat niet alleen isoleert maar ook een grote architecturale waarde heeft, in dit geval een ultra gladde afwerking. Als deklagen werden 1 laag CT AmphiSilan Fassadenputz K10 en 2 dunne lagen Accento Spachtel aangebracht. De laatste laag werd geschuurd. Zo ontstond een gladde eindlaag met lichte, discrete kleurnuances voor een authentieke betonlook, de zogeheten Capatect Accento-betonlook. 

Dakranden pasten niet in het concept. Daarom werd gekozen voor Capatect ProAttika©. Het onzichtbaar profiel tussen pleister en dakdichting maakt de overgang tussen beiden perfect  waterdicht en water wordt decent via het dak afgevoerd. Pure minimalistische architectuur. Ideaal, onder andere voor de schutmuren die de technische installaties aan het oog onttrekken. 

De doordachte architectuur laat ruim plaats voor de techniek die omwille van esthetische overwegingen echter niet de kans krijgt om zichtbaar te worden. Toegevingen doen hoeft dus echt niet. Het bewijs wordt hier geleverd.

Architect: Wylein & Partners
Uitvoerder: Cemco
Dealer: Troubleyn


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *