Strak. Dat is tegenwoordig voor vele huiseigenaars het kernwoord. Het vat de bouwstijl samen waaraan vele mensen tegenwoordig hun voorkeur geven. Rechte lijnen en geometrische vlakken, zonder elementen die het algemene beeld vertroebelen en het oog van het basisconcept afleiden.

Deze stijl wordt doorgetrokken in de kleuren. De gevels worden vaak in één kleur, meestal wit, gehouden en gecombineerd met zwarte ramen en deuren en donker spiegelende vensters. Soms, zoals ook bij dit nieuwbouwproject in Rijkevorsel, wordt er gekozen voor een combinatie met delen in gevelsteen of steenstrips. Ook in het zwart, natuurlijk.

Eenheid van stijl is dus erg belangrijk. Een in deze stijl gebouwde woning combineren met een rustiek houten tuinhuis of tuinpaden en toegangswegen in kasseiwerk, wordt daarom maar zelden gedaan. Integendeel, ook de tuin volgt hetzelfde concept van strakke lijnen en afgeboorde rechte vlakken en eventuele bijgebouwen worden in dezelfde materialen gehouden als die van het hoofdgebouw.

En dat is nog een kernwoord: het (bouw-)materiaal. Ook dat moet passen bij het concept. Deze hedendaagse stijl laat zich nu eenmaal moeilijk realiseren met klassieke materialen zoals rode handgevormde baksteen of boogvensters, om maar enkele voorbeelden te noemen. Bovendien zijn de bouwvoorschriften op vlak van isolatie, ventilatie en verwarming zó streng, dat die materialen veel meer als enkel een esthetische functie hebben. Ook op dat vlak moeten de juiste keuzes gemaakt worden.

Bij dit project werden de gevels daarom bekleed volgens het Capatect System Comfort, met isolatieplaten en pleisterwerk uit het productgamma van Caparol, afgewerkt met ThermoSan gevelverf. Deze verf heeft bovendien nog als grote voordeel dat ze bijzonder kleine kwartdeeltjes bevat die water en vuil afstoten. Zo blijft het beoogde “cleane” effect van deze bouwstijl zo lang mogelijk behouden.

Een bouwconcept komt pas echt tot zijn recht indien voor de juiste materialen gekozen wordt. Dat is hier overduidelijk.

Bouwheer: Jan Schryvers

Uitvoering: ASP-bvba

Dealer: Profshop bvba


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *