Als je een ouder gebouw betrekt, heb je tegenwoordig eigenlijk nauwelijks nog een keuze. Enerzijds dwingen de wetten van de logica je om komaf te maken met overdreven energiekosten en anderzijds zijn er de steeds strenger wordende eisen en voorschriften van de overheid, die je binnen afzienbare tijd verplichten om bouwkundige maatregelen te nemen.

De keuze die je dan hebt is dan: breek ik alles af en begin ik opnieuw, of renoveer ik? Die laatste oplossing wordt meestal gekozen. Ze is namelijk opmerkelijk minder duur en de resultaten zijn dankzij nieuwe technieken en mogelijkheden absoluut niet te versmaden.

Dit notariskantoor in Wuustwezel is een uitgesproken en geslaagd voorbeeld van deze redenering. Het oorspronkelijke gebouw is naar schatting van de jaren 50 of 60 en een modernisering drong zich dus op.

De verdieping werd gekaleid, niet geverfd. Kaleien is dun bepleisteren met kalkpleister die naar wens nog geverfd kan worden. Vaak wordt dit gedaan omwille van het authentieke effect dat vooral bij oudere gebouwen bijzonder goed tot zijn recht komt. De kleur Pacific 60 werd naar wens gemengd in het gamma Amphisilan NQG van Caparol. Deze verf bevat ultrakleine kwartsdeeltjes die regendruppels en andere neerslag zeer snel over het geveloppervlak verspreiden. Daardoor droogt de gevel sneller op en wordt hij minder snel vuil.

De notarissen wilden dat de benedenverdieping een duidelijk andere structuur kreeg. Daarom werden de muren daar geïsoleerd met EPS-platen (geëxpandeerd polystyreen) met een bewapeningslaag, versterkt met carbonvezels, voor een ijzersterk resultaat. Het pleisterwerk van de eindlaag werd gekleurd met Granit 10 (Caparol Muresko Coolprotect). Deze buitenmuurverf op basis van siliconenhars doet het zonlicht dat op de gevel schijnt maximaal reflecteren. Daardoor warmen die, vooral als ze ook nog eens donkergekleurd zijn, veel minder snel op.

De authenticiteit van het gebouw bleef bewaard. Toch kreeg het een volledig nieuw uitzicht en, niet onbelangrijk, op vlak van isolatie en duurzaamheid werd het helemaal aangepast aan de eisen van onze tijd. In alle opzichten geslaagd dus.

Bouwheer: Notarissen Vermander – Dewitte
Dealer: ProfShop
Aannemer: ASP Gevels

Categorieën: Verf

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *