Het antwoord op die vraag is: zo goed als alle, zolang je geen last hebt van vocht en je de juiste verfsoort gebruikt.

Je hebt niet altijd een gevelrenovatie nodig om een woning op te frissen. Met een verfbeurt kom je al een heel eind. Bovendien kan je een buitengevel praktisch eindeloos herschilderen waardoor niets de klant tegenhoudt om de paar jaar van look te veranderen. Natuurlijk is het belangrijk dat je de juiste verf gebruikt. Eén van de meest doorslaggevende factoren daarbij is de vochtigheidsgraad van de muur.

Heel veel hangt dus af van de ondergrond. Er zijn twee gevallen wanneer de gevel niet geschikt is om te schilderen. Dat is wanneer de gevel voortdurend (geheel of gedeeltelijk) nat is. In dat geval moet je eerst de vochtproblematiek aanpakken voordat je aan de schilderwerken kunt beginnen. In het andere geval gaat het om gevels die behandeld zijn met silicone. Silicone zorgt ervoor dat het water wordt afgestoten van het geveloppervlak waardoor de verf niet kan hechten.

Heeft de gevel geen last van vocht en is die niet met silicone behandeld? Dan zijn er drie types  verf waar je uit kunt kiezen om tot een perfect resultaat te komen. Om de juiste keuze te maken moet je eerst nagaan wat het maximale vochtgehalte is van de muur.

Welke drie soorten verf zijn er?

Verf kan je opdelen in drie soorten. Er bestaat minerale verf, organische verf op basis van silicone of siloxaanhars, en organische verf op basis van zuiver acrylaathars. We rangschikken de verfsoorten hieronder van compleet dampopen tot een beperkte dampdoorlaatbaarheid. Wanneer je met een relatief vochtige muur zit, is een dampopen verf de enige goede keuze. Bij droge muren heb je iets meer vrijheid om te kiezen welke verfsoort je gebruikt.  

Minerale verf

Minerale verven zijn geschikt voor muren en gevels die met een hoge vochtbelasting te maken krijgen. Er bestaan twee soorten minerale verf: op basis van kalk of op basis van silicaat. Beide zijn volledig dampopen en hechten zich aan onbehandelde gevelstenen. Deze verf vormt een geheel met de ondergrond waardoor de kans op afbladderen minimaal is.

Wat is dan het verschil tussen kalkverf en silicaatverf?

Kalkverf is erg geschikt voor het schilderen van muurdelen die gevoelig zijn aan vocht, vrijstaande muren of muren tegen aanliggende grond. Ook voor de muren van hoeves en stallingen zijn kalkverven erg geschikt. Na verloop van tijd krijgt de kalkverf een patina die de gevel meer eigenheid en karakter geeft.

Silicaatverf wordt tegenwoordig bijna standaard gebruikt voor gevels. Dit komt omdat de verf volledig dampopen is, maar geen regenwater absorbeert. Silicaat heeft een krachtige kristallijne structuur die het water beter naar beneden afvoert. Hierdoor vormt er zich geen patine waardoor de egale kleur van de muur beter behouden wordt.

Organische verf op basis van silicone- of siloxaanhars

Organische verf op basis van solicone- of siloxaanhars is geschikt voor gevels met een vochtgehalte van max. 40%. Deze soort verf heeft een mat uitzicht. De silicone- of siloxaanharsen zorgen voor een rasterstructuur die voor een grote dampdoorlaatbaarheid zorgen. Dankzij het gekozen hars vormt de regen parelende waterdruppels die niet in de muur dringen maar gewoon naar beneden lopen. Dit zorgt voor een zelfreinigend spoel-effect.

Organische verf op basis van zuiver acrylaathars

Organische verf op basis van zuiver acrylaathars is geschikt voor gevels met een vochtgehalte van max. 20%. Dit soort verf is heel populair om droge gevels of gevels uit beton mee te schilderen. Organische verf op basis van zuiver acrylaathars is veel minder damopen. Hierdoor krijgt carbonatatie (gebluste kalk) geen kans en blijft de muur langer intact. Ook het betonijzer is beter gewapend tegen oxidatie.

Wat bij een spouw met isolerende specie? Zit je met een spouw die na het bouwen is geïnjecteerd met specie? Dan is het belangrijk dat je een dampopen verfsoort gebruikt. Omdat de spouw injecteert is met isolerende specie, heeft de gevel een verminderde vochtcirculatie. Als je een dampopen verf gebruikt, geef je het vocht toch nog de kans om een weg naar buiten te vinden en voorkom je vochtproblemen.

Categorieën: Verf

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *