In de volksmond zegt men soms dat een verf na aanbrenging ‘bloedt of traant’. Het gaat dan over kleverige, glanzende en soms witachtige vlekken of tranen die op de verflaag verschijnen. Hoe ontstaat dit fenomeen en wat kan je er tegen doen?

Emulgatoren helpen bij het mengen van twee verschillende componenten en vormt een essentieel ingrediënt voor acrylverf. Emulgatoren zijn stoffen die in water oplosbaar zijn en migreren geleidelijk naar het oppervlak van de verf terwijl ze droogt. Uiteindelijk verdampen de emulgatoren samen met het water uit de verf. Wordt een verf tijdens het droogproces blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheidsgraad,droogt de verffilm te traag waardoor de emulgatoren niet zullen verdampen maar melkachtige vlekken of tranen gaan veroorzaken. Dat noemt men uitloging van emulgatoren of ‘bloeden’.

Wat zijn de oorzaken van uitloging?
Het fenomeen doet zich meestal voor als de relatieve luchtvochtigheidsgraad te hoog is in bijvoorbeeld natte of koele omstandigheden zoals badkamers of buitengevels tijdens periodes als het  dauwpunt zich manifesteert. Vaak gaat dit gepaard met een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur, op het begin of het einde van het buitenseizoen. Bij donkere kleuren is de kans groter op vlekken of tranen door een hogere concentratie aan emulgatoren. Donkere kleuren absorberen het zonlicht en de warmte ervan sterk, waardoor bij temperatuurafname
’s avonds een schrikeffect of thermische schok ontstaat met condensatie als gevolg en zo de emulgatoren op het verfoppervlak terechtkomen.

Hoe los je het probleem op?
In principe volstaan enkele regenbuien om de vlekken van emulgatoren op de gevel weg te spoelen. Kan er geen hemelwater aan de gevel, of heb je binnen geschilderd? Spoel het oppervlak dan af met water zodra er vlekken verschijnen. Emulgatoren kunnen ‘nabloeden’, meerdere spoelbeurten zijn dan aangewezen. Het schilderwerk reinigen met water waar je een beetje groene Dreft aan toevoegt, helpt ook.

Voorkomen is beter dan genezen
Timing is alles. Tijdens de werken mogen dag- en nachttemperaturen niet te sterk verschillen en de luchtvochtigheidsgraad ligt best zo laag mogelijk. Schilder daarom best tijdens de gunstige buitenseizoenen en vermijd je werkzaamheden tijdens de winterperiode!

Categorieën: Verf

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *